Michelini poolt tunnustatud tippkokk kostitab Kuldmunal hea ja paremaga
Kuldmuna toidulaua katab tänavu Alexela Täkupoiss, mille kööki juhib hinnatud peakokk Dmitri Rooz.

Varasemalt on ta oma kokakunstiga inimeste maitsemeeli paelunud näiteks restoranis Smak, mis pälvis ka Michelini restoranigiidi tunnustuse. Samuti on ta Eestit esindanud Bocuse d’Or’il – gastronoomia suursündmusel, mida võib liialdamata nimetada kokkade olümpiaks.
Enne, kui jõuame selleni, mida 4. aprillil Kultuurikatlas pakutakse, saame sotti, mida Alexela Täkupoiss endast kujutab.
Selliseid kohti väga ei ole
Pärnumaal Sauga külje all asuvat Täkupoissi saab kenasti kutsuda energiajaamaks – energiat pakutakse seal nii inimestele kui ka masinatele. Kohvik-poe, tankla, võimsa elektrilaadija, matkaautode tugipunkti jms kõrval asub seal näiteks maanteerestoran.
Energiajaama juht Kati Ruubel sõnab, et maanteerestoran on Alexela jaoks täiesti uudne kontseptsioon. Kiirtoidust on edasi liigutud, eesmärk on pakkuda tipptasemel söögipoolist.
“Mõtlesime, millist toitu ise ootame, kui oleme pikal teekonnal,” ütleb Ruubel. “Ootame, et saaks tuttavaid maitseid kiiresti ja hästi. Üritame kasutada nii palju kohalikku toorainet kui võimalik ja nii vähe poolfabrikaate kui võimalik. Meie restoranis on üle 90% toidust kohapeal nullist tehtud, isegi friikartulid! Selliseid kohti, mis nii teeks ja oleks sedavõrd suured – Täkupoissi mahub ligi sada inimest –, väga ei ole.

Ei osanud oodatagi
Täkupoisil tuleb omajagu müüte murda, sest inimesed tavaliselt ei eelda, et tanklast saab restoranitasemel toitu.
“Meil on Dimaga erakordselt äge võimalus,” tõdeb Ruubel. “Võiks arvata, et see, mida teeme, on kuidagi tagasikäik, aga me täielikult naudime müütide murdmist. Inimestel on maanteerestorani toidule võrdlemisi madalad ootused. See on nii lahe, kuidas kliendid ütlevad, et nad ei osanud nii head toitu oodatagi.”
Oma suure toitlustusdebüüdi tegi Alexela Täkupoiss jaanuari lõpus toimunud Eesti muusikaauhindade galal. Alexela koostöö- ja sponsorprojektide veduri Piret Mihkelsoni sõnul viidi külastajate keeled alla ning saadi rohkelt kiidusõnu.

“Meie põhieesmärk on selliste üritustega Täkupoissi ning maanteerestorani toidu kvaliteeti tutvustada,” ütleb ta. “Külastajad saavad ise proovida ja öelda, et see on äge asi. Usume, et Kuldmunal on õige sihtrühm, kellele viia sõnum, et Pärnu lähedal on tippkoka kvaliteediga restoran, kus saab hõlpsasti ka igasugu üritusi korraldada.”

Kuldmunale sõidetakse food truck’iga. Just nimelt truck’iga, mitte kaubikuga nagu food truck’ide puhul tavaks saanud. Oluline on mainida, et truck’i kasutatakse Kuldmunal tooraine vedamiseks – peo ajal välja sööma minema ei pea.
“Alexelas on nii, et iga asi, mida ette võtame, poegib kuidagi järgmisi toredaid asju,” lausub Ruubel. “Meil on nüüd reka järelkäru peale ehitatud food truck, kus on olemas kõik, mida üks kokk vajab. Tuleme seda Kuldmunale katsetama. See on Täkupoisile hea käepikendus väljaspool maja. Eestis on palju ägedaid food truck’e, aga meie suudame toitlustada palju suuremat inimhulka.”
Aga mis süüa saab?
Ja nüüd kõige tähtsama juurde: mida Alexela Täkupoiss 4. aprillil Kultuurikatlas toimuval Kuldmuna peol pakub? Ei tea! Aga midagi maitsvat.
“Ma ei hakka menüüd ette lugema, aga garanteerin, et sel on Täkupoisi kvaliteet,” muigab Ruubel. “Maitsed on tuttavad ning inspireeritud kodumaisest toorainest. Jääme oma juurtele truuks ja pakume pigem lihtsaid toite. Dmitri üheks suuremaks tugevuseks on maitsete kombineerimine. Usume, et tipprestorani kvaliteet ei tähenda alati seda, et taldrikule pannakse väikesed tipid ja täpid. Võin öelda, et ta sai inspiratsiooni sellest, kas enne oli muna või kana. Meie otsustasime, et kõige enne oli Kuldmuna!”
Autor: Siim Kera, TULI